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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
08/10/2014 |
Data da última atualização: |
08/10/2014 |
Autoria: |
DÖRR, A. C.; ROSSATO, M. V.; ZULIAN, A. |
Afiliação: |
ANDREA CRISTINA DÖRR; MARIVANE VESTENA ROSSATO; ALINE ZULIAN. |
Título: |
Agronegócio: panorama, perspectivas e influência do mercado de alimentos certificados. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Curitiba: Appris, 2012. |
Páginas: |
198 p. |
ISBN: |
978-85-8192-027-6 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
1. Alimentos funcionais: uma análise histórica e conceitual. 2. O comportamento do consumidor de alimentos funcionais. 3. Percepção dos consumidores sobre o consumo de alimentos certificados. 4. Comportamento do consumidor de produtos agroalimentares orgânicos. 5. Certificação para a fruticultura como estratégia de acesso a mercados. 6. Relação entre certificação e comercialização da fruta, a luz da ECT: um estudo de caso dos pequenos produtores do polo Petrolina/Juazeiro (PE/BA). 7. Enfoque contratual dentro do processo de certificação na citricultura da região do Vale do Caí, Rio Grande do Sul, Brasil. 8. Certificação de produtos cárneos e de qualidade. 9. Uma análise sobre o mercado e a qualidade da carne bovina brasileira. 10. Rastreabilidade: conceitos e aplicações em cadeias agroindustriais. 11. O uso de estratégias coletivas e individuais nas certificações ambientais em cadeias agroalimentares. 12. Rastreabilidade e certificação de alimentos como exigência dos mercados: em busca de convergência entre os vários protocolos. |
Thesagro: |
Agronegócio; Alimento; Comércio; Indústria agrícola; Mercado. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
Marc: |
LEADER 01644nam a2200217 a 4500 001 1996845 005 2014-10-08 008 2012 bl uuuu 00u1 u #d 020 $a978-85-8192-027-6 100 1 $aDÖRR, A. C. 245 $aAgronegócio$bpanorama, perspectivas e influência do mercado de alimentos certificados. 260 $aCuritiba: Appris$c2012 300 $a198 p. 520 $a1. Alimentos funcionais: uma análise histórica e conceitual. 2. O comportamento do consumidor de alimentos funcionais. 3. Percepção dos consumidores sobre o consumo de alimentos certificados. 4. Comportamento do consumidor de produtos agroalimentares orgânicos. 5. Certificação para a fruticultura como estratégia de acesso a mercados. 6. Relação entre certificação e comercialização da fruta, a luz da ECT: um estudo de caso dos pequenos produtores do polo Petrolina/Juazeiro (PE/BA). 7. Enfoque contratual dentro do processo de certificação na citricultura da região do Vale do Caí, Rio Grande do Sul, Brasil. 8. Certificação de produtos cárneos e de qualidade. 9. Uma análise sobre o mercado e a qualidade da carne bovina brasileira. 10. Rastreabilidade: conceitos e aplicações em cadeias agroindustriais. 11. O uso de estratégias coletivas e individuais nas certificações ambientais em cadeias agroalimentares. 12. Rastreabilidade e certificação de alimentos como exigência dos mercados: em busca de convergência entre os vários protocolos. 650 $aAgronegócio 650 $aAlimento 650 $aComércio 650 $aIndústria agrícola 650 $aMercado 700 1 $aROSSATO, M. V. 700 1 $aZULIAN, A.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
17/02/2023 |
Data da última atualização: |
17/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
LEAL, O. dos A.; JIMÉNEZ-MORILLO, N. T.; GONZÁLEZ-PÉREZ, J. A.; KNICKER, H.; COSTA, F. de S.; JIMÉNEZ-MORILLO, P. N.; CARVALHO JUNIOR, J. A. de; SANTOS, J. C. dos; DICK, D. P. |
Afiliação: |
OTÁVIO DOS ANJOS LEAL, INSTITUTE OF BIO AND GESOCIENCE AGROSPHERE; NICASIO T. JIMÉNEZ-MORILLO, UNIVERSIDADE DE ÉVORA /I NSTITUTO DE RECURSOS NATURALES Y AGROBIOLOGÍA DE SEVILLA; JOSÉ A. GONZÁLEZ-PÉREZ, INSTITUTO DE RECURSOS NATURALES Y AGROBIOLOGÍA DE SEVILLA; HEIKE KNICKER, INSTITUTO DE RECURSOS NATURALES Y AGROBIOLOGÍA DE SEVILLA; FALBERNI DE SOUZA COSTA, CPAF-AC; PEDRO N. JIMÉNEZ-MORILLO, UNIVERSIDAD PABLO DE OLAVIDE; JOÃO ANDRADE DE CARVALHO JÚNIOR, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA; JOSÉ CARLOS DOS SANTOS, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS ESPACIAIS; DEBORAH PINHEIRO DICK, UNIVESIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL. |
Título: |
Soil organic matter molecular composition shifts driven by forest regrowth or pasture after slash-and-burn of Amazon Forest. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Environmental Research and Public Health, v. 20, n. 4, 3485, Feb. 2023. |
ISSN: |
1661-7827 (impresso) / 1660-4601 (online) |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/ijerph20043485 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Slash-and-burn of Amazon Forest (AF) for pasture establishment has increased the occurrence of AF wildfires. Recent studies emphasize soil organic matter (SOM) molecular composition as a principal driver of post-fire forest regrowth and restoration of AF anti-wildfire ambience. Nevertheless, SOM chemical shifts caused by AF fires and post-fire vegetation are rarely investigated at a molecular level. We employed pyrolysis-gas chromatography-mass spectrometry to reveal molecular changes in SOM (0?10, 40?50 cm depth) of a slash-burn-and-20-month-regrowth AF (BAF) and a 23-year Brachiaria pasture post-AF fire (BRA) site compared to native AF (NAF). In BAF (0-10 cm), increased abundance of unspecific aromatic compounds (UACs), polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and lipids (Lip) coupled with a depletion of polysaccharides (Pol) revealed strong lingering effects of fire on SOM. This occurs despite fresh litter deposition on soil, suggesting SOM minimal recovery and toxicity to microorganisms. Accumulation of recalcitrant compounds and slow decomposition of fresh forest material may explain the higher carbon content in BAF (0?5 cm). In BRA, SOM was dominated by Brachiaria contributions. At 40?50 cm, alkyl and hydroaromatic compounds accumulated in BRA, whereas UACs accumulated in BAF. UACs and PAH compounds were abundant in NAF, possibly air-transported from BAF. |
Palavras-Chave: |
Acre; Acrisoles; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Analytical pyrolysis; Asentamiento humano; Assentamento Santa Luzia (AC); Composição molecular; Composición molecular; Cruzeiro do Sul (AC); Derruba-e-queima; Materia orgánica del suelo; Molecular composition; Nitroalcanos; Nitroalkanes; Pastizales; Química del suelo; Regeneración natural; Slash-and-burn agriculture; Van Krevelen 3D diagram; Western Amazon. |
Thesagro: |
Brachiaria; Cultivo Migratório; Matéria Orgânica; Pastagem; Química do Solo; Regeneração Natural; Sistema de Cultivo; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Acrisols; Human settlements; Natural regeneration; Pastures; Shifting cultivation; Soil chemistry; Soil organic matter. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151856/1/27424.pdf
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Marc: |
LEADER 03468naa a2200673 a 4500 001 2151856 005 2023-05-17 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1661-7827 (impresso) / 1660-4601 (online) 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/ijerph20043485$2DOI 100 1 $aLEAL, O. dos A. 245 $aSoil organic matter molecular composition shifts driven by forest regrowth or pasture after slash-and-burn of Amazon Forest.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aSlash-and-burn of Amazon Forest (AF) for pasture establishment has increased the occurrence of AF wildfires. Recent studies emphasize soil organic matter (SOM) molecular composition as a principal driver of post-fire forest regrowth and restoration of AF anti-wildfire ambience. Nevertheless, SOM chemical shifts caused by AF fires and post-fire vegetation are rarely investigated at a molecular level. We employed pyrolysis-gas chromatography-mass spectrometry to reveal molecular changes in SOM (0?10, 40?50 cm depth) of a slash-burn-and-20-month-regrowth AF (BAF) and a 23-year Brachiaria pasture post-AF fire (BRA) site compared to native AF (NAF). In BAF (0-10 cm), increased abundance of unspecific aromatic compounds (UACs), polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and lipids (Lip) coupled with a depletion of polysaccharides (Pol) revealed strong lingering effects of fire on SOM. This occurs despite fresh litter deposition on soil, suggesting SOM minimal recovery and toxicity to microorganisms. Accumulation of recalcitrant compounds and slow decomposition of fresh forest material may explain the higher carbon content in BAF (0?5 cm). In BRA, SOM was dominated by Brachiaria contributions. At 40?50 cm, alkyl and hydroaromatic compounds accumulated in BRA, whereas UACs accumulated in BAF. UACs and PAH compounds were abundant in NAF, possibly air-transported from BAF. 650 $aAcrisols 650 $aHuman settlements 650 $aNatural regeneration 650 $aPastures 650 $aShifting cultivation 650 $aSoil chemistry 650 $aSoil organic matter 650 $aBrachiaria 650 $aCultivo Migratório 650 $aMatéria Orgânica 650 $aPastagem 650 $aQuímica do Solo 650 $aRegeneração Natural 650 $aSistema de Cultivo 650 $aSolo 653 $aAcre 653 $aAcrisoles 653 $aAmazonia Occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aAnalytical pyrolysis 653 $aAsentamiento humano 653 $aAssentamento Santa Luzia (AC) 653 $aComposição molecular 653 $aComposición molecular 653 $aCruzeiro do Sul (AC) 653 $aDerruba-e-queima 653 $aMateria orgánica del suelo 653 $aMolecular composition 653 $aNitroalcanos 653 $aNitroalkanes 653 $aPastizales 653 $aQuímica del suelo 653 $aRegeneración natural 653 $aSlash-and-burn agriculture 653 $aVan Krevelen 3D diagram 653 $aWestern Amazon 700 1 $aJIMÉNEZ-MORILLO, N. T. 700 1 $aGONZÁLEZ-PÉREZ, J. A. 700 1 $aKNICKER, H. 700 1 $aCOSTA, F. de S. 700 1 $aJIMÉNEZ-MORILLO, P. N. 700 1 $aCARVALHO JUNIOR, J. A. de 700 1 $aSANTOS, J. C. dos 700 1 $aDICK, D. P. 773 $tInternational Journal of Environmental Research and Public Health$gv. 20, n. 4, 3485, Feb. 2023.
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